شناخت و مراحل اجرای سقف کناف
صفحات روکش دار گچی که در تولیدی های کناف به تولید می رسند که هر یک مراحل کناف کاری متفاوتی دارند از نظر مشخصات و موارد استفاده به شرح زیر می باشند:
- صفحات معمولی (Reguler Board) (RG)
- صفحات مقاوم در برابر رطوبت (Moisture Resistant Board (MR)
- صفحات مقاوم دربرابر حریق (Fire Resistant Board) (FR)
- صفحات مقاوم دربرابر حریق و رطوبت (Fire & Moisture Resistant Board) (FM)
حال به توضیح هر یک از این صفحات می پردازیم که در کناف کاری و اجرای سقف کناف کاربرد دارند.
صفحات روکش دار گچی ساده RG
برای این نوع از صفحات از یک روکش گچی استفاده می شود که با مقوایی محکم سطج و لبه ی بلند آن ها پوشش داده شده است. از روکش های گچی ساده به منظور پوشش دیوارهای جداکننده، پوشش دیوارهای سنتی به جای استفاده از گچ و خاک یا گچ کاری، سقف کاذب،طراحی های داخلی مختلف و… استفاده می شود.
صفحات مقاوم در برابر آتش FR
همانند نوع قبلی که روکشی از گچ داشت این مدل کناف نیز روکشی از گچ دارد با این تفاوت که یک لایه از فایبرگلاس نیز در آن وجود دارد که سبب بالا رفتن مقاومت کناف در برابر حرارت و آتش می شود. از موارد استفاده ی این مدل از کناف ها می توان به دیوارهای جداکننده، پوشش دیوارهای سنتی، سقف کاذب و مکان هایی که به مقاومت در برابر آتش نیاز دارند، پوشش ستون ها و تیرهای فلزی و بتونی، مناسب برای طراحی داخلی مجتمع های تجاری و موارد این چنینی اشاره کرد.
صفحات روکش دار گچی مقاوم دربرابر آتش و رطوبت FM
مشخصاتی که این نوع از روکش ها دارند بسیار شبیه به نوع قبلی می باشد، بدین معنا که در روکش گچی آن ها الیاف فایبرگلاس وجود دارد، این الیاف علاوه بر آن که در برابر آتش مقاومت دارند در برابر رطوبت نیز عایق هستند. از آن جایی که این صفحات روکش دار گچی در برابر آتش و رطوبت مقاومت دارند در نتیجه می توان از آن ها برای محیط های حمام، دستشویی و آشپزخانه استفاده کرد.
صفحات مسلح سیمانی Aquapanel
نوع دیگری از صفحات وجود دارند که برای اجرای سقف کناف به کار برده می شوند، این صفحات تشکیل شده از سیمان و فایبرگلاس می باشند و به دلیل ظاهری که دارند عموما برای نماهای خارجی استفاده می شوند، البته برای محیط هایی که درصد رطوبت بسیار بالایی دارند نیز گزینه ی مناسبی می باشند.
برای به کار بردن و اجرای سقف کناف لازم است تا با ابزارهای مختلف به منظور برش دادن به کار برده شوند. در ادامه ترتیب برش صفحاتی که روکش گچی دارند را ذکر خواهیم کرد. این مراحل به شرح زیر می باشند:
- برش کاغذ روی صفحات
- شکستن صفحه در امتداد برش
- برش کاغذ پشت صفحات
- صاف و یکنواخت کردن لبه های برش خورده با استفاده از رنده
پس از این که لبه های برش خورده یک دست شدند در صورتی که هنوز هم ناهمواری هایی در سطح صفحات دیده شود باید لازم است تا از دستگاه پخ زن استفاده کرد. صفحات باید در زاویه ی 22.5 و 45 درجه پخ زده شوند. اما برای صفحاتی که در عرض کم یعنی چیزی حدود 5 تا 20 سانتی متر برش زده شده اند از دستگاه دیگری که برش نواری نام دارد استفاده می شود، از مزیت های این دستگاه این است که قابلیت برش صفحات به صورت منحنی را نیزدارد. اما برای برش دادن نقاط خاصی مثل جای کلید پریز برق از قطعات گردبر که در سایز های مختلف وجود دارند بهره می برند.
مواد و مصالح جنبی بتونه درزگیر
یکی از مراحل کناف کاری و اجرای سقف کناف به کار بردن گچ های ساختمانی است، میزان خالص بودن گچ های ساختمانی با درصد پوشش دهی آن ها ارتباط مستقیم دارد. محصولات گچی که برای اجرای کناف به کار برده می شوند ترکیب 95 درصدی از گچ دارند و 5 درصد باقی مانده ناخالصی هایی مثل کربنات ها و نمک ها می باشند. مواردی که زیر مجموعه ی این مواد محسوب می شوند به شرح زیر است:
- بتونه درزگیر KNAUF FUGENFULER
- پرفیلکس KNAUF PERLFX
- گچ ساتن KNAUF MUL TICOVER
- گچ پوشش TOP FINISH
هر یک از موارد گفته شده ی بالا برای اجرای سقف کناف مراحل مختلفی دارند که پس از گذراندن مراحل به مرحله ی اجرا می رسند. ما از توضیح آن ها خودداری کردیم زیرا از حوصله ی مخاطب خارج است اما به ادامه ی مطالب و روش بکارگیری می پردازیم.
نحوه اتصال کناف به سقف
گچی که برای پوشش کناف استفاده می شود را نباید با موادی که موجب تغییر در ساختار آن می شود ترکیب کرد، علاوه بر آن گچ کناف را نباید به جای بتونه درزگیر در ساخت و ساز هایی که به صورت خشک به اجزا در می آیند استفاده کرد. لازم به ذکر است که زمانی که گچ کناف سفت می شود دیگر قادر نخواهید بود با آب به رقیق سازی آن بپردازید یا حتی آن را به هم زد تا بتوان مجددا از آن در کار استفاده کرد. برای میزان مصرف نیز نمی توان مقدار مشخصی ذکر کرد به این دلیل که به نا همواری ها بستگی دارد.
انواع پیچ که در مراحل کناف کاری و اجرای سقف کناف مورد استفاده قرار می گیرند شامل موارد زیر می باشد:
- پیچ پانل TN25*3.5
- پیچ پانل TN35*3.5
- پیچ پانل TN45*3.5
- پیچ پانل TN55*3.5
- پیچ پانل سرمته دار TB25*3.5
- پیچ پانل سرمته دار TB35*3.5
- پیچ پانل سرمته دار TB45*3.5
پیچ هایی که برای مراحل کناف کاری و اجرای سقف کناف به کار می روند از نوع Black Phospate هستند که به جهت اتصال روکش های گچ دار به سازه های فلزی مورد استفاده قرار می گیرند، طول هر یک از این پیچ ها با سایر مدل های مشابه متفاوت می باشد، به نحوی که از 25 میلی متر تا 55 میلی متر وجود دارند. از پیچ هایی با ضخامت 70 میلی متری به منظور اتصال صفحاتی که روکش گچی دارند با سازه های فلزی استفاده می شوند.